最上鏡 notebook

一個很有趣的現象:在電影裏(特別是西片),蘋果電腦出現於鏡頭的次數總比其他 PC 為多。總想看見主角門捧著 iBook 和 PowerBook 無線上網,又或者用 PowerMac/枱燈 iMac 用黎 show 資料俾人睇。至於點解會咁呢?一個主要既原因係:片場有唔少。通常剪接既都會用上 既 Final Cut (把 Premier 嚇跑了…),後期製作用上 Motion… 片場流動性及效能兼備的 PowerBook 是少不了。第二,由於常用,也許大導和剪接師只會熟用上蘋果的機種,用電腦便把自己的「私伙」拿出來當道具。至於第三,應該是蘋果電腦的設計夠簡潔,有 style 吧?

One thought on “最上鏡 notebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *